RS:X World Championships 2006 /5.10.2006/

 

Místo konání: Torbole,  Lake Garda, Italy
Datum : 20-30. 9. 2006
Závodu se zúčastnilo 163 mužů a  80 žen.
Odjeto bylo 11 rozjížděk + finále pro 10 nejlepších mužů a žen

Mistrem světa 2006 třídy RS:X se stal  Holanďan Casper BOUMAN a Italka Alessandra SENSINI.

Umístění českých závodníků:
109 Petr Kučera
122 Tomáš Malina
137 Karel Lavický.

Pro závodníky kteří se nekvalifikovali do finále mezi prvních deset nejlepších byl poslední den mistrovství zorganizován vložený závod Long distance. Zde obsadil Petr Kučera desáté místo !

Komentář trenéra Petra Kučery k mistrovství.

MS třídy RS:X na Gardě bohužel znovu neskončilo pro naše barvy úplně hvězdně, ale snad přece se na konci tunelu jakési světlo rozsvítilo.
Mistrovství bylo početně a kvalitativně silně zastoupeno. 164 mužů a 84žen. Jen málo zemí světa chybělo. Čtyři mužské a dvě ženské kvalifikační skupiny se šesti rozjížďkami a jednou škrtačkou během tří dnů. Jak víme, pro postup do zlaté skupiny znamená jezdit třeba nejlépe těsně do poloviny pořadí, udělat alespoň jednu lepší zajišÅ¥ovací rozjížďku a naopak jednu moci totálně pokazit.
Nevím jak ostatní, ale my jsme byli na Gardě úplní nováčkové, pokud mluvím za Kučerovce. Nikdy by mě nenapadlo, jak důležitá může být informace o tamních pevných větrných zásadách. Neznám jiného místa! Závodníci vyzbrojeni touto znalostí si toto sladké tajemství ponechali pro sebe a my museli draze platit. Stačilo totiž vědět, že aÅ¥ fouká cokoliv a odkudkoliv, je potřeba podržet důsledně a za každou cenu křídlo u strmých skal. Kdo se této zásadě provinil rovněž platil (viz výsledková listina a jednotlivé obrovské výkyvy u některých vynikajících závodníků – to se v takové míře nikde nestává, tím vzniká otázka o regulernosti této vody pro takovéto podniky i kdyby tam bylo sebekrásněji, jako že je). Výsledek – stříbrná skupina, (zde se můžete často zhoršit oproti zlaté, kde i když zůstanete na břehu, máte zajištěno minimálně místo do 50% startujících).
Nehodlám nikterak omlouvat průměrný výkon Petra. Faktem ovšem je, že toto byl na RS:Xu jeho čtvrtý závod, že ho pro menší vhodnost v domácí soutěži raději nepoužíval,  prozatím ani na něm moc nestihnul trenovat ( chybí sparing partneři), atd.- to se musí změnit. Na druhé straně např. jeho nestihnutí startu i s ohledem na drobné tech. obtíže, nebo nenaplnění předem stanoveného taktického plánu pro poslední rozjížďku jsou hrubé a neodpustitelné přestupky.
Příjemným překvapením a určitým příslibem se stává zjištění, že pokud má „svůj vitr“ jeho základní rychlost je poměrně vysoká. Domněnku nejlépe potvrdil v závěrečném samostatném závodu MS, který se jel poslední den mistrovství- tzv. Long distance. Jel se za účasti většiny mužů i žen dohromady.
Zajímavá traÅ¥ na vzdálenost cca 20km. První boje ve směru od Torbole byla ztěží viditelná i v dalekohledu, zpátky do pětibójkového slalomu před Rivou a podél břehů zaplněných diváky zpět levobokem do Torbole. První  asi čtyřkilometrový kurz ke skalám jel na čtvrtém místě a při prvním réčku ve větru do 9m/s přetrhl úvazek na levoboku. I přes tento těžký handicap obhájil zcela vyčerpán desátou pozici.
Stál na pódiu mezi vyznamenanými, porazil mnoho velice kvalitních závodníků.
Byla řeč o ČR a bylo na čase!

Těšíme se na  další sezónu.

V Brně 5.10. 2006         Petr Kučera starší

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..