Začínáme s windsurfingem

 
Několik rad pro ty co s windsurfingem teprve začínají a potřebují poradit jak na to.
/2.5.2004/

Nejlépe se začíná s někým, kdo už surfovat umí a pomůže vám. Pokud nikoho neznáte, můžete se obrátit na ws školu, které jsou na větších vodních plochách. U nás to jsou Nechranice, Nové mlýny, Lipno, Rozkoš. Určitě se vám vyplatí se nejprve učit na vypůjčeném vybavení a po zvládnutí základů si koupit vlastní hračky. Při nákupu materiálu, je dobré se zamyslet, jak často a kde budete surfovat. Možná je lepší koupit starší věcí (kromě neoprénu), protože je stejně romlátíte, zvlášÅ¥ při prvních skluzech. Ale to záleží jen na vás a vaší peněžence. Použité nářadí koupíte tak za polovinu ceny nového. Raději ho ale kupujte s někým, kdo se v tom vyzná… 

Prkno

Rozdělují se do několika skupin: wave, freestyle, freemove, freeride, beginner, formula, race. Pro začátečníky je nejrychlejší cesta naučit se surfovat moderní široký beginner board nebo velké široké freeride prkno. Díky jeho šířce (80 – 90 cm) je tak stabilní, že jde učení opravdu rychle. Výtlak by mělo mít minimálně o 100 % víc, než váží surfař začátečník. Jezdec vážící 80 kg by měl tedy začínat  na prkně s minimálním výtlakem 160 l. Dnes je vyrábí téměř každá firma. Cena závisí na použité technologii. Nechá se říct, že čím těžší, tím pevnější, tím levnější. Nové stojí kolem 20000 Kč, použité tak 10000 – 15000 Kč. Jestli na něj nebudete mít tak si je můžete půjčovat v půjčovnách u vody. Nebo koupit starý bidet s káčou (středová ploutev), který seženete tak za 5000. Ty mají sice velký výtlak, ale jsou široké kolem 65 cm, takže jsou víc vratké a pomaleji se na nich učí. Důležitým doplňkem je obal – takzvaný boardbag nebo futrál. Chrání prkno při transportu. Při koupi staršího prkna zkontrolujte všechny viditelně poškozená nebo opravená místa, pevnost paluby, jestli není prošlapaná, kastlíky na ostruhu i na uchycení stěžně a úchyty poutek. 

Oplachtění

Skládá se ze čtyř částí: plachty, stěžně, ráhna a paty stěžně (samotné nebo jako součásti nástavce).Rozměry plachet se pohybují od 1 do 12,5 m2, takže ideální velikost si najde každý a do každého větru. Plachty se rozdělují stejně jako prkna. Základním typem vhodným pro začátečníky jsou bezcambrové freeridové plachty (nová kolem 10000 Kč). Camber je plastová vidlička, která nasedá na stěžeň uvnitř komínku plachty. Z druhé strany do ní vede spíra od zadního lemu plachty. Camber zlepšuje aerodynamický tvar plachty těsně za stěžněm a zvyšuje její výkon. Stěžují ale ovládání plachty. Používají se tedy hlavně u závodních plachet. Dole na plachtě jsou informace výrobce, jaký do ní patří stěžeň (mast), jeho tvrdost (imcs), celková délka stěžně s nástavcem (luff), délka ráhna (boom) a délka nástavce (base). Při koupi starší plachty zkontrolujte případné opravy a stáří monofilmu. Bývá bíle zakalený a ztvrdlý od slunce, které z něj odpaří změkčovadla a taková plachta moc dlouho nevydrží.Další součástí oplachtění je stěžeň. Ke každé plachtě patří optimální stěžeň doporučený výrobcem. Doporučuje se hlavně délka a tvrdost. Nejvíc se vyrábí stěžně 370/17, 400/19, 430/21, 460/25, 490/29, 520/32-34, 550/38-40, přičemž číslo před lomítkem je délka v cm, za lomítkem tvrdost. Mají různý obsah karbonu od 0 do 100 %. Čím víc karbonu, tím má stěžeň lepší dynamické vlastnosti, je lehčí ale i křehčí a dražší. 100 % stěžeň bývá v průměru třikrát až čtyřikrát dražší než stejně dlouhý stěžeň s 10 % karbonu a používají se většinou jen na závodech. Ceny stěžňů s 10 až 30 % (vhodné pro začátečníky i pokročilé) se pohybují od 3 do 4500 Kč, se vzrůstajícím procentem karbonu cena roste až na 16 – 18000 Kč u 100 % stěžňů dlouhých 550 cm. Při koupi použitého stěžně je nutné vyloučit stěžeň se sebemenšími prasklinami. Starší stěžně mívají trvalý průhyb, což moc nevadí a můžete ho v klidu koupit.U ráhna potřebujete vědět jen správnou délku (140 – 300 cm), která je napsaná na plachtě (boom). Ráhna se vyrábějí duralová nebo karbonová. Karbonová jsou opět lehčí, ale i křehčí a třikrát až čtyřikrát dražší než duralová a používají se většinou jen pří závodech.  Duralové 2 – 5000 Kč, karbonové 10 – 14000 Kč. Při koupi použitého ráhna zkontrolujte jestli není nějak mechanicky poškozené a potah, který bývá roztrhán.Oplachtění je s prknem spojeno přes jezdce s kloubem a patu stěžně.  Především na jezdci s kloubem se nevyplatí šetřit – prasklý kloub vám může na vodě způsobit nemilé potíže. Plachty vyžadují při trimování velký tah u spodního úvazku, proto se používá pata s kladkami, která vám ušetří síly. 

Neoprén

Je velmi důležitou součástí ws vybavení, protože když u nás fouká, tak nebývá příliš teplo. Standardním neoprénem použitelným od dubna do října je polosuchý typ o síle ¾ mm (3mm rukávy a nohavice, 4 mm tělo). Vyrábí se s dlouhými, krátkými, nebo bez rukávů, s krátkými nebo dlouhými nohavicemi, s vrstvou titania (zlepšuje izolační vlastnosti), různě silné… Ceny jsou od 3 – 10000Kč. Kupovat použitý neoprén se nevyplatí, protože mívají rozlepené švy, kterými do nich teče, jsou tvrdší, protože časem se z nich časem odpaří změkčovadla. Důležité je aby fungoval zip a neoprén seděl: nesmí být ani příliš těsný, ani zbytečně volný. Dalším doplňkem jsou neoprénové boty, rukavice, čelenka nebo kukla.

A.V.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..