Slalom na Nechranicích

Slalom na Nechranicích….aneb jaké to bylo…by Marek Raška prezident čwa a účastník slalomu….

 

 

 

Vzhledem k velmi příznivé předpovědi byl na tento víkend v rámci Nechranického maratonu vypsán náhradní termín Českého poháru ve slalomu. Letos se zatím odjet v ČR slalom nepodařilo, tak byla očekávání závodníků veliká.

Přihlásilo se 21 borců a jedna borkyně, což je účast velmi kvalitní. V sobotu byl v pěkném čerstvém větru odjet Nechranický maratón a po dvouhodinové pauze bylo přikročeno k závodu ve slalomu. Rozhodcovské úlohy se ujal velmi zkušený závodník Tomáš Altmann. Zopakoval vynález z loňského roku a to umístění 2 bójí na vzdálenější straně trati, přičemž si každý může vybrat, kolem které chce točit. Eliminují se tak změny směru větru, které byly na Nechra docela výrazné. Proběhl skipper´s meeting, kde byla vysvětlena traÅ¥ a dohodnuto, že pojedou všichni dohromady, aby se jezdilo co nejvíc.

Vítr bohužel značně zeslábl, tak všichni jezdci berou největší materiál, který je k dispozici. Vedení v rozjížďce se ujal Marek Raška, který ovšem s vítězoslavným úsměvem minul cíl a přenechal vítězství Honzovi Štěpánkovi.

Další rozjížďka je zrušena kvůli výpadku větru, stejně jako následující. Rozhodčí zkracuje pak traÅ¥ na 2 kola, ovšem ne všichni závodníci tuto informaci zachytili, takže panuje trochu zmatek. Nejlépe počítat zřejmě umí RoÅ¥ák, takže obkrouží požadované 2 kola a vítězí, následován vysmátým Zímákem. Nutno říct, že tato lehce chaotická rozjížďka byla jedinou skvrnkou na jinak excelentním závodě. To bylo pro sobotu vše, pro neděli slibuje předpověď nářez a svěží teploty kolem 12-ti stupňů.

Úpornými prosbami se podařilo závodníkům přesvědčit Tomáše Altmana, aby posunul start z 9. hodiny na půl desátou. Prognóza ranních deseti stupňů se naštěstí nepotvrdila, je příjemných 15. Vítr fouká poněkud poryvový v rozmezí 6-10 m/s. TraÅ¥ je delší a perfektně postavená. Cíl těsně u břehu umožňuje „tisícovkám“ diváků sledovat vyvrcholení každé rozjížďky.

První nedělní závod pro sebe ukořistil Hulín, který tvrdošíjně drtí svou 6,7 a odmítá použít větší rozměr plachty, na což jinak doplácí mnohými DNF.

V další rozjížďce vítězí Honza Skřepek, jinak přesvědčivý vítěz sobotního maratonu. Dvojku si píše Zímák a trojku RoÅ¥ák.

Altoš je nekompromisní a startuje jednu rozjížďku za druhou. Další vítězství patří Patrikovi Hrdinovi před Honzou Štěpánkem. Pořadí se neustále mění, výsledky jsou vyrovnané a závod je tak značně dramatický.

Následující rozjížďku vyhrává Marek Raška, který se celou noc učil nazpaměÅ¥ traÅ¥. Další rozjížďka patří opět Skřepínovi a Čáryfukovo prasklé ráhno konečně umožní závodníkům jít na břeh, jelikož musí být zachráněn startovní lodí, která je zároveň i záchranářským člunem, operačním člunem, který hází bójky, prostě vším.

Po hodině relaxace, hltání jídla a vyprávění zážitků ze závodu se jde opět do akce. Tomáš nekompromisně zvedá bílou vlajku a část závodníků v tu chvíli teprve zapíná neopreny a uhání k vodě. Na prvním šláku pobaví jezdce vyděšený kiter, který jede stejný kurz na první bójku jako smečka závodníků. Nejdříve ho všichni vyřvou, načež se kolem něj prožene 20 borců tělo na tělo a kiter zničeně padá do vody.

Po obědě se dostal do tempa Kudlajz a vyhrává hned 2 rozjížďky za sebou. Pauza svědčí i Rašounovi, traÅ¥ si stále pamatuje a vítězí v další rozjížďce.

Při další rozmauce přichází metla, Hulín se v tu chvíli ďábelsky zachechtá, vyráží vpřed a s přehledem vyhrává.

Několik vyděšených závodníků v tu chvíli bere menší plachty, nikoli však Braun a v opět zeslábnoucím větru ukořistí vítězství v poslední rozjížďce. Pojistil si tak i celkové vítězství, kterého dosáhl díky velmi vyrovnaným výsledkům. Rovněž vyrovnaně jezdil Honza Štěpánek a vysloužil si tak 2. místo na bedně. Třetím místem si určitě spravil pošramocenou náladu Pavel Kudláček.

 

Dvanáct heatů za den a půl na Nechranicích, to je závod, který se zapíše do historie. Jeden člun, jeden rozhodčí a jeden člen posádky, žádná zvuková znamení, pouze vlajky. Jde to a úplně v pohodě. Tomáš se osvědčil jako rázný, přesný a autoritativní rozhodčí. Super a díky! Věřím, že ho to nepřestane bavit. Další díky patří Jirkovi Himlovi za zařízení závodu v YC Tušimice, zajištění techniky a vstupu do Surfklubu. Bez nadšenců pro slalom to prostě nejde, ale je velmi potěšující, že lze uspořádat velmi dobrý závod s minimálním zázemím.

Doufám, že zase brzy na viděnou při slalomu.

 

M.R.

 

FOTOGRAFIE

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..