Slalom Egypt 2009 – průběh závodu, fotografie

 

Mistrem Slalomu letošní sezony pro Českou Republiku je Jan Skřepek. Gratulujeme!

VÝSLEDKY

KOMENTÁŘ

Foto z fotbálku v bezvětří

Fotografie z předzávodní akce 

Foto ze závodu

Foto ze břehu

Wave session Vanda&Honzík 

9.11.2009 pondělí: 

Dnes první den pořádný vítr, 10 později 8 až 6 m/s. Vzhledem k tomu, že mělo být bezvětří, zaplatili jsme si už včera výlet lodí na potápění na korálové útesy. Naštěstí jsou EgypÅ¥ani docela pružní a domluvili jsme s nimi, že pojedeme kolem lodi na prknech. Byl z toho úžasný trip, jeli jsme na cca 7 km vzdálený korálový útes, kroužili jsme kolem lodi na surfech a cestu si skvěle užili. Pak šnorchlování, potápění, zase windsurfing, byl to docela, ehmm, příjemný tréninkový den. Nyní očekáváme příjezd druhé skupiny, závod začíná pozítří

10.11.2009 úterý:

Dnes dorazila druhá část výpravy, celkem unavení, ale když viděli vítr kolem 10 m/s, 30 °C a vodu teplou tak, že se dá jezdit jen v šortkách, tak viditelně pookřáli a začali se věnovat tréninku. Vítr vydržel asi až do 2. hodiny odpolední, všichni si tak mohli poladit věci na zítřejší den, kdy se už pojede na ostro.

Odpoledne ještě česká partička vyklepla výběr rekreantů ve vodním pólu v hotelovém bazénu a to je tak vše, co můžeme ke zdejšímu společenskému životu dodat. Zítra již hot info o prvním závodním dnu.

Foto již i z vody ve FOTOGALERII

11.11.2009 středa

Dnes první den závodu. Od rána fouká ideální vítr …… na formule. Na slalom to bohužel není, takže se oddáváme činnosti, kterou umíme nejlépe – čekání na vítr. Nicméně předpověď je velmi nadějná a věřím, že zítra už budeme závodit naplno.

12.11.2009 čtvrtek

Dnes konečně vítr! Od rána a celý den, 8 – 10 m/s. 28 st., voda 23. Skipper´s meeting proběhl již v 8 hodin a kolem půl 10. se šlo na věc. TraÅ¥ byla klasická osmička s dojezdem do cíle kolem mola u hotelu. Voda je tu docela rozbitá, je těžké jet rychle a stojí to hodně sil. První rozjížďka byla pojednána jako zkušební, nezapočítávala se do výsledků. Dojela ji jen část závodníků, většina ještě ladila cestou materiál. Pak už se jelo na ostro. První rozjížďku pro sebe ukořistil Martin Sladký, před Honzou Skřepkem a Zímákem. Kudlajz si šlápl na ježka, takže se v této rozjížďce věnoval vytahování ostnů z nohy. Další heat se jel hned vzápětí a Pavel Kudláček si v něm spravil chuÅ¥ a zvítězil. Druhý spolehlivý Skřepíno a třetí opět Kubík. Vítr pak trochu zeslábl a byla vyhlášena pauza na výměnu materiálu. Za 20 minut se jelo dál a Slaďoch si připsal další vítezství. Druhý tradičně Skřépa a třetí RoÅ¥ák. Kudlajz pokračoval ve smolném dni, když ho na první bójce sestřelil Mára Raška. Start 4. rozjížďky se nejprve opakoval, protože přes byli téměř všichni. Další opakování odskákal samozřejmě Pavel Kudláček, který tím dotáhl svůj smolný den k dokonalosti. Napotřetí se start povedl a Honza Skřepek se radoval z vítězství před Márou a RoÅ¥áskem. Poslední 5. rozjížďka se jela už v sílícím větru, což se nejvíc líbilo Slaďochovi, opět před Skřepínem a Honzou Rottem.

Byla vyhlášena pauza na oběd s tím, že se ve 3 hodiny závodníci sejdou na skipper´s meetingu a pokud budou podmínky příznivé, pojede se dál. Podmínky příznivé byly, ale borci byli vesměs tak vyčerpaní, že se skoro jednohlasně rozhodlo, že zítra je taky den a bude se pokračovat ráno.

VÝSLEDKY

13.11.2009 pátek

Další den MČR ve slalomu za námi. Předpověď slibovala vítr a vítr se dostavil. Naměřili jsme maximum 18 – 19 m/s, reál byl kolem 15 m/s, někdy víc, někdy míň. Každopádně každý nastrojil to nejmenší, co měl a šlo se do akce. TraÅ¥ bylo třeba trochu poupravit, jelikož vítr změnil oproti včerejšku malinko směr. Rovněž byl poupraven start, startovalo se mezi dvěma bójemi a loď, kterou nebylo možné ukotvit, stála ještě nad horní bójí. Tuto skutečnost však nezaregistrovala část závodníků, takže minuli startovní bóji, což poněkud vyhrotilo dopolední část pretěku, jelikož se tito dožadovali zrušení rozjížďky. Nicméně rozhodčí byla nesmlouvavá a všichni protesty nakonec vzdali a dali se naplno do závodění. První rozjížďka patřila neskutečně spolehlivému Skřépovi, který zatím nedojel hůř než 3. Druhý do cíle dolétl Kudlajz a třetím místem se blýskl Ivo Diviš, který používal celý den plachtu 6,7, největší v závodním poli. Ve druhé rozmáuce sváděl celou dobu o první místo souboj Slaďoch s Márou a přestože nakonec byl v cíli první MáÅ¥ajz, tak z vítězství se radoval Mára, protože Slaďoch minul startovní bóji, takže byl DSQ. Martin má však nezničitelnou psychičku a vítězství už si nenechal ujít v dalším závodě, kde byl druhý opět Skřépa a třetí Kudlajz, kterému dnešní masakr vítr velmi svědčil. Vyhrál i poslední dopolední rozjížďku a posouval se tak celkovým pořadí vzhůru. Po čtyřech rozjížďkách se závodníci odplazili na oběd a ruce táhli za sebou po zemi. Odpolední runda obsahovala 2 rozjížďky, první byla stejně větrná jako dopolední a zvítězil v ní Honza Skřepek před Kudlajzem a MáÅ¥ajzem. Před startem posledního heatu vypověděl službu motor rozhodcovské lodi a rozhodčí tak mohli sledovat start velmi intenzivně, jelikož je vítr nesl přesně po startovní čáře. Rozjížďka byla větrně trochu mírnější a Kudlajzovi jeho 6,3 letěla naplno. Druhý opět Skřépa a třetí MáÅ¥ajz. Předpověď je až do konce závodu stále stejná jako na dnes, což v některých borcích budí trochu hrůzu….

14.11.2009 sobota 

Sobotní ráno bylo větrné tak, jak jsme zde již zvyklí. Kolem desáté se šlo na vodu, vítr kolem 10 m/s vypadal dobře. Marek Raška si trochu popletl dny a odbyl si pátek třináctého až dnes. Užíval si maximum speed v lagune před startem tak intenzivně, že si nevšiml korálů, které se zde při odlivu objevily a popravil na nich svou oblíbenou třicetšestku debošetku. Při plavání na břeh tak mohl sledovat, jak si Skřepíno jede pro další vítězství před RoÅ¥áskem a Kudlajzem. Po rozjížďce však někdo vítr vypnul a to byl pro tento den konec ježdění. Nikoli však akce. Odpolední siesta u bazénu se pak zvrtla v házení se do vody, později i s plážovými lehátkami a plynule přešla v bujarý večírek, který se protáhl až k ránu.

15.11.2009 neděle

Po včerejší zradě, kterou nám tady vítr předvedl, vyhlásila rozhodčí skipper´s meeting už na 8. ranní, to ještě nevěděla, že půjde spát těsně před tím a start na devátou hodinu. Poněkud pošracomocení závodníci se ale překvapivě na meetingu sešli a protože vítr byl velmi příznivý, kolem 12 m/s, šli poměrně ochotně do akce. Mára měl dnes stále pátek třináctého, takže ho na první bóji opustil provázek u přední koncovky ráhna a projel se na záchranném člunu. Opět mohl v přímém přenosu vidět vítězícího Slaďocha před Kudlajzem a RoÅ¥ákem. Skřepína zřejmě dost unavil noční tanec na skříni a dopotácel se do cíle až na 4. místě. Závod dnes běžel jako na drátkách, 4 minuty po dojetí posledního už šlo další startovní znamení a tak stále dokola. Honza Skřepek, Martin Sladký a Pavel Kudláček si střídali vítězství v rozjížďkách a víceméně mezi sebe nikoho nepouštěli. Ve druhé rozjížďce se rozmáznul Zímák tak, že se otřesen plazil na břeh a ani si nevšiml, že ho tato excelentní držka stála přetržený úvazek, který pak měnil až během další rozjížďky. Za významnou zmínku stojí také Vanda Maňková, která zcela rovnoceně zápolí s chlapy, je průběžně na 8. místě a udržuje si za sebou ještě 3 mužské závodníky. Excelovala především ve čtvrtečním nářezu, kdy jezdila zcela spolehlivě. Během dneška se všichni velmi zlepšovali a rozdíly mezi jednotlivými závodníky jsou mnohem menší než na začátku. Závod je vypsán na 24! rozjížděk a jenom 3! skrtačky, takže i při sebelépe provedeném držkopádu se každému vyplatí se co nejrychleji zvednout a snažit se ještě vybojovat co nejlepší pořadí. Během dopoledne jsme odkroužili 6 rozjížděk a vydali se na zasloužený oběd.

V půl třetí se šlo opět do akce, vítr byl trochu slabší, ale 8-10 m/s je vlastně ještě úplně v pohodě. 🙂 Skřepíno se po obědě vymanil z kocoviny a odnesl si 2 vítězství a jedno druhé místo z odpolední série. Slaďoch si v první odpolední odpolední rozmauce popletl bójky a urputně stoupal proti větru na startovní bóji. Když zjistil svůj omyl, tak se pokusil na pár metrech sklesat na správnou bóji, což samozřejmě nešlo, takže celou exhibici zakončil efektní krysou. Po pěti dnech máme odjeto  21 rozjížděk na zítřejší poslední den závodu zbývají jen 3. První trojice má jen těsné bodové rozestupy a souboj o vítězství může být ještě dramatický. Další boj je o páté místo mezi Rašounem a Zímákem a rovněž Vanda bude muset ještě hájit svojí osmou pozici….

16.11.2009 pondělí

Dnes byly na pořadu 3 závěrečné rozjížďky, abychom dosáhli celkového počtu 24! vypsaných rozjížděk. Vítr už tak nějak automaticky dával 12 m/s i víc, jedinou změnou byla zatím nejrozbitější hladina, takže závěrečné boje tím dostaly ještě víc dramatický nádech. První tři, Skřepíno, Slaďoch a Kudlajz měli mezi sebou minimální bodové rozestupy všichni měli ještě šanci na vítězství. Čtvrtý RoÅ¥ák byl ve výsledcích osamocen a nemohl ani klesnout ani se vmísit do první trojice. O páté místo se chystali svést drsný souboj Mára se Zímákem a rovněž Vanda chtěla uhájit svou exkluzivní osmičku.

První rozjížďkou si sáhnul po vítězství Pavel Kudláček, před Slaďochem a Skřepkem. RoÅ¥ák s kamerou na hlavě dokumentoval průběh rozjížďky a snažil se nikomu neplést. Rašoun zajel 4. a Zímákovo naděje předstihnout ho poklesla. Marek Holý byl před Vandou, ale jen jedno místo. V dalším heatu se na první bóji přiřítil v čele pelotonu Mára, aby pak na druhé bóji zakončil svou minutu slávu mohutným držkopádem. V rozjižďce dojel až 7. a Zímák se začal usmívat. V souboji prvních tří zvedl hlavu Honza Skřepek, poslal tam jedničku a o vítězi závodu tak bylo rozhodnuto. Honza Skřepek se tímto stal Mistrem České republiky ve slalomu pro rok 2009. O druhé místo se však ještě bojovalo a Kudlajz si pro něj vítězstvím v poslední rozjížďce dojel, Slaďoch byl druhý a tím celkově třetí. Honza Rott už o své 4. místo přijít nemohl, pětku uhájil Marek Raška před dotírajícím Kubou Zímou, 7. byl osamocený Ivo Diviš, 8. Vanda Maňková, která za sebou nechala ještě tři muže – Marka Holého na 9. místě, Braňa Divince na 10. a Radka Miku na 11.

 

Snažil jsem se tímto komentářem vyjádřit, že jsme si opravdu skvěle zazávodili, nikdy jsem tolik slalomů v jednom závodě neodjel. Podmínky byly někdy drsné, ale nikde ne nezvladatelné. Mám na mysli sílu větru a povrch hladiny, který byl někdy docela obtížný. Ale většinou jsme jezdili v šortkách nebo krátkém neoprenu, což je v listopadu fajn. Hotel byl velmi příjemný, jídlo ucházející a střevní potíže téměř žádné. 🙂 Jediná chyba celé akce byla, že se nezúčastnilo více závodníků a neodjeli jsme tak důstojnější MČR.

Marek Raška

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..