MČR Raceboard 2014 – Nechranice

 Od čtvrtka 28. srpna do neděle 31. probíhalo v SK Lomazice Mistrovství republiky ve třídě Raceboard a zároveň Český pohár pro třídu FUN. Přestože předpověď nevypadala vůbec dobře, nakonec nám bylo dopřáno kvalitního větru a podařilo se odjet parádní závody. Skvěle připravený podnik však bohužel kontrastoval s nízkou účastí závodníků.

Fotogalerie  

 Výsledky: RAC FUN

Raceboardů nakonec dorazilo 21, což je asi nejnižší číslo v historii této třídy. Je to velká škoda, protože Mistrovství je jednou za rok a všichni víme, jak skvělou atmosféru, ceny i prostředí dokáží pořadatelé v Lomazicích zajistit. Ten kdo nepřijel, nechal si ujít perfektně připravený podnik, večeři zdarma každý den, veselý sobotní večírek s kapelou, ale hlavně Mistrovství republiky!

Formuláři přijeli na svůj pohár čtyři. K tomu nemám slov. Máme za sezónu 5 republikových pohárů a není vůbec jednoduché tyto závody na velkých vodách domluvit. Loděnic, které jsou ochotny ještě pořádat závody, je čím dále méně, přesto máme stále zajištěny kvalitní termíny pohárových závodů. Znovu opakuji, že je to pět závodů do roka. Je pro mne naprosto nepochopitelné, proč závodníci, kteří mají špičkové vybavení pro formulové závody, parádní obytná auta, která si pro tento účel pořídili, nejsou schopni přijet na 5 závodů v sezóně. Všichni jsme si za ty roky ověřili, že na předpověď prostě nelze nikdy spoléhat. Ale i kdyby vůbec nefoukalo, tak je to prostě příležitost se sejít s přáteli, kteří dělají stejný, skvělý sport, vypadnout prostě z města k vodě a vyjádřit třeba také úctu k pořadatelům, kteří musí vynaložit nemálo úsilí, aby každý takový podnik připravili. Pokud budeme ale jezdit na závody, jenom když bude na Windguru 8 m/s, slunečno a 20°C, tak velice brzy nebude kam na závody jezdit. Rád bych poprosil všechny závodníky, aby si tento fakt uvědomili, až budou příště před Českým pohárem špekulovat u internetu, jestli bude foukat, nebo nebude.

Čtvrteční den byl krásný letní, ale bohužel prost větru, pouze večer krátký poryv vyprovokoval několik borců k výjezdu na vodu. Na odjetí rozjížďky to však nestačilo.

V pátek číhala závodní komise vodě téměř celé odpoledne, přesto se závodit kvůli velmi slabému větru nedalo.

Vše vynahradila sobota. Bylo krásně teplo a slunečno a od dvanácté hodiny začal vát poměrně stálý jihozápadní vítr 5-7 m/s, který jen několikrát klesl ke 3 m/s. Raceboardy odjely 4 rozjížďky v tomto kvalitním větru, následovala pauza a ještě jedna rozjížďka ve slábnoucí podvečerní bríze. Formule odjely 3 rozjížďky v příjemném, stálém větru, následovala jedna zrušená hned po startu a další, ve které vítr zeslábl až na závěrečné stoupačce do cíle. Mohly by odjet tak o dvě rozjížďky víc, kdyby se formuláři dostavil na vodu dřív, ale nikdo tak nějak nevěřil, že skutečně fouká.

Ještě jednou bych rád poděkoval za všechny závodníky oddílu SK Lomazice za skvěle připravené závody, vážíme si toho. A zároveň apeluji na všechny, kteří to myslí se závoděním vážně, aby na důležité závody jezdili. Je to první krok k tomu, aby závodění na windsurfingu v Česku nevymřelo.

Marek Raška

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..