Zprávy z ME Raceboard na Balatonu

V pondělí večer 4. 9. 2017 bylo v centru města Balatonfüred slavnostně zahájeno Mistrovství Evropy Raceboard. Maďaři pojali otevření závodu opravdu velkolepě a na pódiu se střídali různí představitelé města a sportovních svazů s dalšími účinkujícími. K pokoukání byly skupiny mažoretek nebo tradiční tance v krojích. Na toto mistrovství dorazila také naše početná česká výprava, která celkem činí 12 závodníků z toho 2 ženy.

V úterý se již začalo naostro závodit. Vítr vál od břehu a byl dosti poryvový o síle okolo 4 až 6 m/s. Potrápil tak mnohé zkušené surfaře. Nejlépe se dařilo Petrovi Kučerovi mladšímu, který je po 4 rozjížďkách celkově na 6 místě.

Ve středu dopoledne byl vítr o něco silnější. Starty jsou celkem nahuštěné, takže je náročnější urvat nějaké místo pro rozjetí. Foukalo něco okolo 6 m/s a někdy více. Trať mohla být i o něco delší, na horní bójce na první stoupačce bylo poměrně husto. Po třech nonstop rozjížďkách následovala pauza a pak další rozjížďka tentokrát za dost slabého větru. Petrovi Kučerovi se v ní podařilo zajet jedničku a po osmi rozjížďkách je na výborném třetím místě. Dalším želízkem v ohni je Radim Kamenský, který je zatím na pátém místě. Mezi ženami se zatím vede dobře Janě Slívové, která je na čtvrtém místě.

Čtvrtek ráno byl očekáván silný vítr, takže nás závodní komise probudila dřív, ale nakonec vítr přešel už v noci a ráno bylo bez větru a ještě k tomu poprchávalo. Čekalo se až do odpoledne a po třetí hodině se rozfoukalo tak, že se odjely další tři rozjížďky. Přifouklo trochu více, takže si na své přišli i těžší jezdci a ti co mají raději silnější vítr. Petrovi Kučerovi se zatím daří držet 3. příčku.

Pátek je podle předpovědi na vítr slabý. První možný start je plánován až na 14:00. Volný čas využívala většina k odpočinku nebo prohlídce lázeňského města. Nakonec jsme se větru do večera nedočkali.

Situace v sobotu se nápadně podobá předchozímu dni – nefouká. Někdo by raději už nejel a někomu by se zase hodila ještě jedna škrtačka po 12 rozjížďce. Odpoledne už všude okolo fouká, jenom na místě našeho okruhu to vypadá s větrem bídně. Nakonec se ale přece jenom počasí umoudřilo a závodní komise stihla na poslední chvíli ještě jednu rozjížďku. Vítr byl okolo 5-6 m/s, což bylo docela dobré, ale mnoho závodníků zápasilo s trávou, která byla skoro všude po předchozím promixování větrem z různých stran.

Stránky závodu

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..