PF 2022 z muzea windsurfingu

Ahoj přátelé windsurfingu a příznivci Windsurfing musea zvláště. Na stránkách www.windsurfingmuseum.eu a při každém setkání jsem vás v minulosti zval k návštěvě expozice (aktuálně ještě) jediného otevřeného muzea windsurfingu na světě. Nyní si vás dovoluji pozvat ještě jednou, ještě vážněji a už pouze do 10.1. 2022. … a pak vám dám na čas pokoj.
Pod stromeček jsem dostal výpověď z nájmu. Jak a kde opět expozici otevřu, to je zatím velká neznámá…

Konec nájmu není koncem musea, ale stát se může cokoliv. Expozice je teď opravdu vyladěná, proto se do 10. ledna budu snažit ještě vyhovět všem zájemcům o prohlídku. Kdo máte zájem, pospěšte a domluvte si termín návštěvy.

Konec nájmu není koncem mého snažení o záchranu našeho sportovního, technického a kulturního dědictví. Určitě nehodlám 4 léta práce vzdát a zahodit to co se podařilo. Neloučím se ani s krásnou sbírkou 140 starých prken a 200 plachet (zřejmě jednou z největších svého druhu na světě), ani s naším unikátním archivem dokumentace. Sbírka zůstane, ale já bych ji moc rád nejen opatroval, ale chci ji i nadále udržet přístupnou veřejnosti! Pro nostalgické vzpomenutí, zábavu i poučení. Třeba vám i při pohledu na fotky dojde, že museum stojí za nejen za návštěvu, ale i podporu a záchranu. Že tu máme něco, co nemají ani na Gardě, ani Tarifě, ani na Kanárech, ani na Hawaii…

Ano, je to opravdu vážné. Sháním zastřešený PROSTOR 50 – 200m2 s nízkým nájemným, nejlépe 3,5 a více metrů vysoký a nejlépe v okolí Prahy. Nehledám galerii, požadavky na přístupnost, estetiku, vlhkost atd. jsou opravdu minimální. Budu se samozřejmě zabývat každým tipem, nápadem, nabídkou. Děkuji za podporu a těším se na viděnou, nejlépe ještě do 10.1. 2022 ve Velkých Přílepech… a pak v lepších časech.

Tomáš, váš muzejník
www.windsurfingmuseum.eu

Milníky muzea windsurfingu

Takto plynul čas musea …

2017

–  zjišťuji, že nemám komu věnovat mou starou závodní výbavu z osmdesátých let; Nejbližší WS muzeum je až na Sardinii, tak si musím založit vlastní… Hlavním důvodem ale samozřejmě je, že si to náš sport určitě zaslouží a nikdo z povolanějších se do toho neměl chuť pustit.

2018 – 2021

– snažím se zachránit před vyhozením další staré tovární komplety i tuzemské garážové výtvory a unikátní domácí konstrukce, výstroj i výzbroj, dokumentaci, prospekty, časopisy, výsledovky, fotky – zajímá mne vše do roku 2000. Většina těchto věcí již bohužel zřejmě zmizela nenávratně. Snažím se kontaktovat žijící průkopníky a pamětníky počátků windsurfingu v Československu…

2019 – květen

– na pozvání ČWA představuji část sbírky starých plachet a prken na Mistrovství Evropy Raceboard; zájem olympioniků, mistrů světa a legend je povzbuzující. Tuto akci považuji za oficiální otevření – představení musea veřejnosti.

2019 – 2020

– muzeum je otevřeno – v garáži, tak jako začínalo mnoho jiných slavných i nejslavnějších.

2020 – 2021

– expozice otevřena v bývalé továrně ve Velkých Přílepech. Momentálně to vypadá, že jsme jediné fungující /veřejnosti přístupné/ windsurfing muzeum na světě. Sbírka  více než 140 starých prken a více než 200 plachet je zřejmě jednou z největších. V expozici je celkem zastoupeno více než 100 značek zabývajících se WS vybavením. Důležitou částí sbírky je několik osobních archivů, které nám svěřili čeští průkopníci našeho sportu. Více než 60% exponátů tvoří dary od příznivců z tuzemska, Evropy i zámoří.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..