Mistrovství Evropy Techno 293 2023

O víkendu skončilo ME v juniorské třídě Techno 293 na italském jezeře Lago di Garda. Závodu se účastnilo celkem 259 juniorů z celé Evropy.

ČR měla na startu 8 reprezentantů. Největší naděje jsem vkládali do dvou nejzkušenějších z celého týmu a to 15 letého Šimona Skřepka a rovněž 15 leté Alexandry Lojínové.

Podmínky na Gardě v tomto brzkém jarním termínu bývají velmi tvrdé jak z hlediska velké zimy tak silného větru. Toto jsou právě podmínky které Šimonovi velmi vyhovují a celých 10 dnů před závodem takové podmínky panovali. I v 1. den závodu když se jel practice race tak foukal krásný odpolední vítr Ora o síle 9-10ms a Šimon tento practice race vyhrál s velkým náskokem. Bohužel hned od první ostrého závodního dne se počasí i vítr začaly kazit a vítr již nedosahoval takové intenzity jako před závodem. Šimon díky tomu jen těžko bojoval z až o 20 kg lehčímu soupeři a i když v některých rozjížďkách bojoval o vítězství tak nakonec z toho byl celkový výsledek na který by Šimon asi chtěl velmi rychle zapomenout.

To Alex Lojínové naopak tyto proměnlivé podmínky velmi svědčí a dokáže se prosadit v jakémkoliv větru. Alex si od začátku uvědomovala svůj potenciál a velmi chtěla navázat na úspěchy v této lodní třídě které vybojovali její starší kolegyně z reprezentace v posledních dvou letech a které již dnes závodí na olympijské třídě IQ Foil. Na druhou stranu tento psychický tlak a stres Alex trochu možná svazoval ruce a musela se s tím každým vypořádat.

Od začátku se Alex držela na předních příčkách i když k posunu na stupně vítězů stále trochu chybělo. Předposlední den závodu se Alex více uvolnila a dokázala zajet 3 skvělé rozjížďky které ji posunuly na průběžné 2. místo. Trochu si přála aby nemusela už poslední den závodit protože stres byl velký a poslední dva dny ani pořádně nejedla jak byl žaludek stažený.

Vítr sice poslední den na sebe nechal dlouho čekat ale nakonec se Ora objevila v obvyklé síle kolem 5-6ms. Italka Teresa Medde která před posledním dnem byla na třetím místě a na Alex ztrácela 4 body se odhodlala k velkému útoku a v prvních dvou rozjížďkách dokázala stáhnout 3 body. Turkyně Nurhayat Güven si svoje první místo hlídala a nedovolila se ostatním soupeřkám k ní přiblížit. Alex potřebovala nutně Italku v poslední rozjížďce porazit aby si zajistila celkové 2.místo.

„Taktiku jsem trochu upravili protože pin byl stále velmi zvýhodněn a šly do startu pravobokem z poloviny startovní čáry kde bylo více místa a Alex mohla okamžitě získat čístý vítr a maximální rychlost. Další rozhodující fází byla poslední bójka před cílem která byla velmi vysoko proti větru oproti cíli a závodnice které jely nejkratší cestou musely sjíždět do cíle velmi pomalu na zadní vítr. Alex měla za úkol přetáhnout tuto poslední bójku a dostat se níže což by jí dovolilo jet na posledním raumu do cíle ve skluzu. Alex fantasticky splnila všechny tyto pokyny a právě na posledních 200m před cílem urputně bojující italku dokázala ve skluzu předjet a vyhrát poslední rozjížďku. Emoce které pak člověk zažije společně s mladou slečnou která si jde za svým snem a podřídí tomu několik let života jsou nepopsatelné a přál bych to každému aspoň jednou v životě zažít“ říká reprezentační trenér Jan Skřepek

Alex dala do závodu opravdu vše protože i když hned na další den měla domluvený již trénink přímo na Gardě na juniorském IQ Foil tak stres a fyzické vyčerpání si vybrali svou daň a Alex onemocněla a musela stejně nakonec odcestovat zpět do ČR. Přejeme jí brzké uzdravení a jsem na ni velmi pyšní. Pro celý tým jsou tyto úspěchy velkou inspirací a motivací pro trénink do dalších měsíců a let.

Z dalších zajel výborně i František Burda v kategorii U15 chlapci a vybojoval konečné 10. místo. Kategorie U15 byla nejvíce zastoupenou na celém mistrovství a díky tomu měl Fanda velmi tvrdou konkurenci. Jezdil neustále na hranici první desítky a ukázal svůj velký potenciál do budoucna.

Konečné výsledky našich:

U17 dívky

  • 2. Alexandra Lojínová
  • 17 Klára Chalupníková

U17 chlapci

  • 15. Stěpán Loužek
  • 18. Jiří Štěpánek
  • 25. Šimon Skřepek

U15 chlapci

  • 10. František Burda
  • 48. Zdeněk Plch
  • 61. Jan Verl

Kompletní výsledky naleznete zde 2023 T293 and T293Plus European Championships – Results (techno293.org)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..