Youth Sailing World Championship 2023

Kristýna Piňosová se stala Mistryní světa v brazilském Búzios ve třídě IQ Foil Youth !!!

Nedaleko brazilského Rio de Janeira se od 8. do 15. prosince konala největší juniorská jachtařská akce roku. Je to určitá obdoba olympijských her kdy na této akci soutěží všechny juniorské olympijské jachtařské třídy. Pro windsurfing je již druhým rokem zastoupena na této akci třída IQ Foil Youth U19. Z každé země se této akce může zúčastnit maximálně jeden kluk a jedna holka v každé třídě. Jednotlivé země sem posílají svoje nejlepší závodníky s plánovanou budoucností pro pokračování v seniorských olympijských kampaních.

Za českou republiku se této akce účastnila poměrně velká výprava čítající 8 závodníků a 4 trenéři. Za windsurfing šly do akce David Drda, Kristýna Piňosová a jejich trenér Milan Hájek.

Podmínky byly typické pro toto roční období v Brazílii tzn. velké teplo a velká vlhkost. Závod se konal pro všechny třídy na jednom místě a v porovnání s evropskými jachtařskými destinacemi bylo místo spíše vhodné pro krásnou dovolenou než pro vrcholnou jachtařskou akci 🙂

V první dnech závodech větru moc nebylo a byl problém nějaké rozjížďky odjet. S přibývajícími dny se však podmínky stále vylepšovaly a konec závodu byl již ve znamení velmi silného větru v rozmezí 10 – 15 m/s. Závod byl vypsaný na 20 rozjížděk a střídá se course a slalom. Medal race se na této akci nejezdí a pro juniory to není takový nápor na psychiku jako klasického IQ Foil formátu.

David Drda hned od začátku ukazoval že bude tvrdě bojovat o umístění v první desítce což v neuvěřitelné konkurenci chlapců z celého světa je fantastický výkon. Nakonec z toho bylo celkové 9.místo a pro Davida výborný výsledek skvělé zakončení jeho juniorské kariéry. Pokud David bude dále pokračovat ve svém výkonnostním růstu tak je do budoucna velkým příslibem možných olympijských nadějí a pokračovatelem Karla Lavického.

Kristýna vstupovala do závodu jako velká favoritka a netajila se ambicemi na ty nejvyšší příčky. Také hned od prvních rozjížděk bojovala o stupně vítězů a velmi vyrovnanými výkony se držela po většinu první poloviny závodu na 2.místě. S přibývající silou větru však dokázala svoje výkony podržet na nejvyšší úrovni načež její soupeřky začaly vytvářet chyby a startovní pole kolem ní se začalo hodně měnit. Do posledního dne Kristýna vstupovala na prvním místě s již poměrně solidním náskokem před druhou v pořadí. V posledních rozjížďkách si stačilo pohlídat svoji výkonnost a vyvarovat se chyb. Kristýna zajela poslední den třikrát druhé místo a nakonec zvítězila s velikým náskokem na druhou slovinku Linu Eržan a třetí britku Darcey Shaw.

Kristýna měla letos v juniorech sezónu snů, když dokázala vyhrát Mistrovství ČR, Mistrovství Evropy na Mistrovství světa získat 3. místo no a rok zakončit titulem Mistryně světa na nejprestižnější juniorské jachtařské akci roku 2023.

Kristýna také stejně jako David přestupuje do seniorské kategorie a připojí se k ostatním výborným třem reprezentantkám ve třídě IQ Foil a vytvoří tak pro ČR nesmírně mladý a talentovaný tým v této olympijské třídě.

Kristýně a Davidovi děkujeme za výbornou reprezentaci a přejeme ať jim to dál takto výborně jezdí a hlavně ať je to stále baví 🙂

Odkaz na kompletní výsledky https://worldsailingywc.org/notice-board/

Článek na sailing.cz o celém týmu https://www.sailing.cz/clanky/kristyna-pinosova-z-rodop-iqfoil-tymu-veze-zbrazilie-zlato

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..