Závod mladých nadějí 2019

Závod mladých nadějí pro třídu Bic Techno 293 se konal na Velkém Dářku od 6. do 7. července 2019. Navazoval na soustředění mládeže, které proběhlo v předchozích dnech od 1. do 5. července. Mladí závodníci si v závodě mohli vyzkoušet nově nabyté zkušenosti. Ti nejlepší trénovali pod vedením polského trenéra Jana Sulinského. Do závodu se přihlásilo celkem 33 surfařů a někteří z nich jeli závod úplně poprvé. Kromě Biců byl závod vypsán také pro třídy Laser 4.7, Evropu a Optimist.

V sobotu vládlo na Dářku slunečné počasí. Závodní komise musela čekat zhruba do jedné hodiny odpoledne, než se rozfoukal vítr z jihozápadu. Z tohoto směru se vítr bohužel často mění a chodí v rozptylu až 90°. Závodění nebylo jednoduché a nebyla nouze o překvapení. V jedné z rozjížděk si vybudoval Ondrej Szitás ze Slovenska celkem slušný náskok v prvním kole, ale nedokázal ho udržet. Většinu rozjížděk vyhrál David Drda.

Měnící se vítr komplikoval práci i rozhodčím, kteří museli často měnit trať. Nakonec se tento den odjely všechny čtyři plánované rozjížďky a závodníci si mohli zajezdit ve skluzových podmínkách, když vítr dosahoval rychlosti 6 m/s a v nárazech až kolem 11 m/s.

V neděli se zatáhla obloha mraky, ale zato vál vítr z příznivějšího směru – ze severozápadu. Síla větru byla o něco slabší než v sobotu, ale dalo se také jezdit ve skluzu. Nejlépe se dařilo Davidovi Drdovi, který ve všech třech rozjížďkách zajel jedničku.

Na stupních vítězů byli závodníci odměněni poháry a drobnými cenami, jak můžete vidět na následujících fotografiích.

Celkové výsledky

Kategorie U13 hoši – 1. Teodor Šeliga, 2. Štěpán Loužek, 3. Jiří Štěpánek
Kategorie U13 dívky – 1. Alexandra Lojínová, 2. Zuzana Tlapáková, 3. Ema Myšková
Kategorie U15 hoši – 1. Vojtěch Tlapák, 2. Michal Rais, 3. Jan Kuchař
Kategorie U15 dívky – 1. Kristýna Chalupníková, 2. Nela Sadílková, 3. Nicol Říčanová
Kategorie U17 – 1. David Drda, 2. Kristýna Piňosová, 3. Ondřej Parchomenko

Foto: Jan Štěpánek, Pavel + Radim Kamenský

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..