Report Neusiedlersee 2009

Máme zde report z Českého poháru Slalomu a Formule na Neusiedlersee v Rakousku, který nám poskytl Jan Skřepek…(dále v textu najdete výsledky)

 

 

Austrian Championships – Neusiedlersee 10.-11.10 2009 alias. Český pohár

O tomto víkendu se uskutečnilo mistrovství Rakouska ve třídách Formule a Slalom. Pro nás to byl zároveň poslední český pohár ve Formuli. Ačkoliv předpověď vypadala velmi slibně na závody se z našich nakonec dostavilo pouze pět borců.  První 3 z průběžného pořadí českého poháru si však tento závod ujít nenechali a jako správní bojovníci bojovali o umístění až do poslední rozjížďky této sezóny. Doplnil je ještě Martin Tóth a Jirka Hyml který to měl rozhodně nejdál.

Den první – Uplakaná sobota

V sobotu ráno to zprvu vypadalo jako by se žádné závody nekonaly. Areál Surf Clubu Weiden sice otevřený byl ale nikdo nikde. Po deváté hodině se ale postupně začala louka zaplňovat a nakonec se ukázalo, že účast na zdejší poměry velmi hojná. Bohužel jihovýchodní vítr, který ráno vanul velmi solidně se po desáté hodině začal vytrácet a přišel na řadu vytrvalý déšÅ¥, který průběžné padal až do večera. V 18.00 hod pasta party vyladěná samochladící bečkou piva kterou dovezl Martin.

Den druhý – Velká neděle

V neděli ráno bylo jasné, že dnešní den bude velmi dlouhý. Předpověď ohvězdičkovaná na severozápadní vítr a všichni velmi nabuzení závodit. V 8.30 skeepers a v 9.30 start Formule. Bylo nám trochu divné, že místní borci zbrojí kolem šesti plachet každý a to velikosti od 5,5 až do 12 m každopádně jsme se nenechali rozhodit a naladili každý jednu plachtu na Formuli. První rozjížďka však byla spíše o velkém pumpování, trpělivost a štěstí. Začalo rozumně foukat až ve druhém kole a to navíc hned po dojetí rozhodčí oznámili, že se jde hned na slalom. Plán slalomu byl stejný jako u nás na Nechra tzn. všichni najednou a z toho rovnou výsledky jen s tím rozdílem že zde se postavil downwind slalom což až později se ukázalo jako nepříliš šÅ¥astné rozhodnutí. Vítr je totiž na Neusidlu velmi poryvový takže někdy byl poměrně velký problém vůbec z jedné bójky na druhou sestoupat a nezastavit se. No a hlavně se ukázalo, že úroveň rakouských borců v čele s Markusem Poltensteinem (mistr světa Mastr 2009)  je ve slalomu výrazně větší než ve formuli takže nám dávali na frak. Nebýt jednoho druhého místa Milana tak velký průšvih. První 3 slalomy se daly objezdit s plachtama 7,5 až 9,5. Poté následovala hodinová pauza na obídek a hurá znovu na další slalomy akorát že vítr nám trochu přidal a 5,5 bylo najednou až dost. Na start se vyškrábalo sotva 10 lidí, kteří však v tomto nařézu předvedli hromadný předčasný start a než se je stačilo posbírat a donutit vystoupat zpátky na start tak vítr už byl zase na osmičky. Holt vítr nám prostě ukázal vše co umí. Nakonec teda další 3 slalomy ve větru 10-15 m/s. Čtvrtá hodina pomalu začalo odbíjet a my hurá znovu do akce tentokrát Formule. Poslední dvě rozjížďky převážně všichni s desítkama za velmi stálého větru. Za soumraku začalo hromadné balení opravdu velkého počtu plachet, které každý závodník použil.

Závěrem jen říci že ve Formuli to pro nás dopadlo docela dobře a uvidíme, jestli to ještě zamotá s konečnými výsledky ČP, zato ve slalomu máme co dohánět. Škoda špatné účasti našich nejlepších slalomářů, protože 370 km po dálnici z Prahy není zas až tak moc. Organizace velmi profesionální bez žádných polemik a dohadů. Počasí nakonec fajn a místo velmi pěkné s krásnou travičkou na strojení plachet.

Výsledky SLALOM

Výsledky FORMULE

Fotografie

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..