MS Raceboard 2013

V tomto článku budou postupně přidávány zprávy z největšího svátku windsurferů v tomto roce, který probíhá od 2. do 7. září 2013 na Nových Mlýnech.

Celkové výsledky muži

Celkové výsledky ženy

2.9.2013 – 1. den – zahájení

V pondělí dopoledne přijel zbytek přihlášených závodníků a všichni si dávali do kupy svoje surfy a plachty. Ve velkém party stanu probíhala registrace dalších účastníků. Po kempu se pohybovali Luboš Mielec a Jarda Vykydal jako techničtí inspektoři a kontrolovali závodníkům vybavení, které nahlásili na svůj "equipment list".
Na 15:00 byla naplánována tréninková rozjížďka (practice race). Podrobné informace jsme se k ní dozvěděli již kolem půl druhé hodiny odpoledne od hlavního rozhodčího Honzy Blahoňovského na mítingu v party stanu. Startující byli rozděleni do dvou velkých skupin, žlutou a modrou, které budou zvlášÅ¥ startovat a pojedou jinou traÅ¥. Každý si podle toho na plachtu navázal stuhu odpovídající barvy. Větrné podmínky ze břehu vypadaly velice slibně. Vál západní vítr o síle kolem 7 m/s. Díky netradičnímu směru větru, který padal přes kopec, se na vodě objevovaly poryvy z různých stran. Rozhodčí si z toho vzali ponaučení a další rozjížďky při tomto směru budou startovány dál na jezeře.
Večer byl na 20:00 připraven zahajovací ceremoniál. Ten proběhl grandiózně před hlavním stožárem, na kterém byly připraveny vlajky všech zúčastněných zemí. Ke shromážděným účastníkům a doprovodu krátce promluvili organizátoři akce, náš prezident Marek Raška a také senátor Jihomoravského kraje. Poté přišly na řadu vlajky, které byly vytahovány postupně pro jednotlivé zúčastněné země podle abecedy. Ke každé zemi pokaždé zazněl pozdrav v jazyce dané země. Nakonec byla vytažena vlajka České republiky za zvuku české hymny, kterou originálně zahrál na trubku správce kempu. Poté sekretář IWA Ceri Williams prohlásil mistrovství světa za zahájené.
Následovalo pozvání do party stanu, kde účastníky čekalo výborné jídlo, pivo a víno mnoha druhů. K tomu všemu skvěle hrála lidové písně cimbálová kapela, která ke konci dokázala, že dokáže zahrát i Mission Impossible nebo song z Pulp Fiction. Nálada byla výborná a závodníci se postupně vytráceli z party stanu, protože nazítří byl očekáván silný vítr a náročný den.

3.9.2013 – 2. den

Den začal na skipper meetingu v 9:30, na kterém hlavní rozhodčí objasnil, jaké jsou větrné podmínky a jak se bude závodit. Byl očekáván západní vítr s nárazy až okolo 15 m/s. Předpověď se vyplnila, do prvních dvou rozjížděk si někteří brali menší plachty a méně odvážní nebo starší raději nenastoupili. První rozjížďka byla startována po 11:00. TraÅ¥ byla na české poměry delší, ale odpovídala síle větru a na světových mistrovstvích je tato velikost běžná. Rozjížďky trvaly prvním závodníkům kolem 25 minut. Dopoledne se tak odjely 2 nonstop rozjížďky. Poté se závodníci mohli na břehu občerstvit gulášem s těstovinami a energetickými nápoji. Odpoledne se pokračovalo v závodění od 15:00. Vítr trochu zeslábl, takže nastoupilo více závodníků a šanci na úspěch dostali i ostatní, kteří nezvládali dopolední silný vítr. Ve večerních hodinách se objevily první výsledky.

4.9.2013 – 3. den – čekání na vítr

Po předchozím větrném dni nastal klid. Střed tlakové výše visel přímo nad Českou republikou a nehnul se takřka ani lísteček. Obloha byla zpočátku zatažená a později mraky mizely a vyjasňovalo se. Někteří toto počasí brali s povděkem a využívali volné chvíle k relaxaci po fyzicky náročném předchozím dni.
Odpoledne nastala nejlepší chvíle pro  závody na paddleboardu, který nám uchystali kluci z paddleboardshop.cz. Do závodu se přihlásilo 6 žen a asi 25 mužů. TraÅ¥ měla podobu krátkého slalomu okolo 4 bójek u břehu a start byl proveden efektním rozběhem ze břehu. Ze skupin postupovali do dalšího kola systémem "pavouk" pouze 3 nejlepší borci.  Závod měl skvělou atmosféru, pádlaře mohutně povzbuzovalo obecenstvo na břehu a nebyla nouze o zajímavé souboje. Ve finále spolu nakonec soupeřilo 6 mužů, kteří pronásledovali dvě ženy, které měly při startu menší náskok.  Nejlépe si nakonec vedl Adam Horký, za ním byl Andras Nikl a jako třetí skončil Maksymilian Wojcik. Mezi ženami zvítězila Martina Hrubá, druhá byla Aleksandra Blinnikka a třetí Pavla Šmídová. Po závodu si mohli nafukovací paddleboardy vyzkoušet i ostatní a projet se v pohodě po klidné hladině.
Na konci dne byla pro účastníky přichystána ochutnávka vín ve sklepě U Bednářů. Po příchodu do sklepa jsme byli přívítáni panem someliérem Nekvasilem, který nám podal výklad ke koštovaným vínům a také ke zdejší vinařské oblasti Pálavských vrchů. K vínům bylo podáváno lehké občerstvení a hrála hudba, kterou později někteří využili k tanci.

5.9.2013 – 4.den – no wind

Další den opět bez větru. Okolo páté odpoledne měl přijít vítr a Honza Blahoňovský na skipper meetingu žertoval, že do té doby máme dost času sehnat si čelovky, ale nakonec ani poté nefouklo.
Takže se celý den opět nesl v duchu relaxace a lehké zábavy. Ta byla na odpoledne zajištěna díky lezecké nafukovací stěně v podobě lahve ISOLINE. Na tu si mohl vyzkoušet vylézt kdokoliv, kdo si troufal. Jedinou nevýhodou bylo, že stupínky při lezení trochu klouzaly, takže pokud se někomu trochu více potily ruce, skončil viset na jistícím laně. V následující soutěži proti sobě nastoupili vždy dva závodníci, každý z jedné strany stěny/lahve a do dalšího kola postupoval ten, který vylezl dříve nahoru.
Další přichystanou atrakcí byla prezentace JetSurfu, který nám předvedl motocyklový závodník Jakub Kornfeil. Mnoho závodníků z ciziny vidělo tento stroj poprvé a bylo vidět, že vzbudil nejen velký obdiv, ale také touhu svézt se a taky si zařádit. To nám bohužel nebylo dopřáno, ale útěchou mohla být šance vyhrát tento stroj v tombole, která byla přichystána na večer.
Dalším světlým okamžikem dne bylo večerní barbecue se skvělým vepřovým a kuřecím masem z řeznictví Chodura. Opékání masa (celkem asi 200 kusů) zajišÅ¥oval na na dvou velkých grilech a jednom menším plynovém tým závodníků ve složení Roman Hrubý, Luboš Mielec, Láďa Štrambach, Jirka Král a Pavel Kamenský. Šlo jim to jako po drátkách, všichni se jen oblizovali. Nakonec už nebylo co opékat, už nebyl ani chleba, takže došlo na specialitu ala opékaný knedlík.
Na devátou večerní hodinu byla naplánována bohatá tombola. Bylo přichystáno celkem 40 cen od sponzorů, takže cenu mohl vyhrát skoro každý druhý závodník. Losovalo se z klobouku od méně hodnotných cen až po ty nejhodnotnější. Napětí ve stanu gradovalo, všichni se radovali z pěkných cen až došlo na losování tří nejlepších cen. Třetí cenou byl obal na prkno od firmy König, druhou cenou byl paddleboard od paddleboardshop.cz a hřebem večera byl JetSurf od firmy MSR Engines. Nutno říct, že nová majitelka JetSurfu byla opravdu překvapená, ale její rodina byla zcela nadšená.

6.9.2013 – 5.den – poslední den kvalifikace

Ráno vypadalo trochu jinak než předchozí nefoukavé dny. Bylo slunečno, ale na hladině se konečně objevily větrné poryvy. Skipper meeting v 9:00 jen potvrdil, že se konečně zase bude závodit. Vítr foukal z východu a měl sílu kolem 3-5 m/s. Takže výhodu konečně dostali také závodníci, kteří nezvládali předchozí rozjížďky v silném větru. Získat dobré místo na startu bylo obtížnější, pole na startovní čáře pěkně zhoustlo. Být po startovním signálu v druhé nebo třetí řadě znamenalo být skoro bez větru. Také kurz na stoupačku vyžadoval buď notnou dávku zkušeností, trochu toho štěstí anebo aspoň silné svaly při pumpingu. Dopoledne se odjely 2 rozjížďky nonstop. Po krátké obědové pauze se odjela poslední třetí rozjížďka dne. Nazítří by se již mělo závodit ve zlaté a stříbrné finálové skupině podle dřívějšího umístění v kvalifikaci.
V odpoledních hodinách již všichni odpočívali a také mohli nakoupit spoustu zajímavého zboží ve stáncích, které vyrostly na louce areálu. Večer nám ještě k tanci zahrála kapela Skleroza hity 80.-90. let.

7.9.2013 – 6.den – finále

Po kvalifikaci byli závodníci rozděleni do zlaté a stříbrné skupiny podle jejich předchozích výsledků. Dopoledne byl na vodě vítr z východu o rychlosti 4-5 m/s, takže se s menším odkladem mohlo začít startovat. Počasí opět přálo spíše surferům, kteří lépe ovládají slabé větry. Síla větru občas kolísala, takže nebyl problém zajet "do brambor". Uskutečnily se nejdříve dvě rozjížďky nonstop. Odpoledne byl naplánován start poslední rozjížďky po 14:00. Tak se také stalo. Vítr v této rozjížďce postupně slábl, takže jsme si užili pumpování až nadmíru, nemluvě o zvýšené intenzitě nadávek, které by v televizi mohly zaznít jako dlouhé píííp. Celkový počet odjetých rozjížděk skončil na číslu 10.
Po 19. hodině začal ukončovací ceremoniál MS a vyhlášení vítězů. Mistrem světa v mužích se stal Maksymilian Wojcik (POL 7), vicemistrem je Patrik Pollak (SVK 1) a jako třetí se umístil Louis Morris (GBR 730). Mistryní světa se po sérii rozjížděk ve slabém větru stala Vita Matise (LAT 1), která tak přebrala titul naší Janě Slívové, která měla ze začátku dobře našlápnuto na výhru. Jako třetí se umístila Martina Hrubá, takže výsledek našich žen byl více než potěšující.
Mezi muži se na stupních vítězů objevili Adam Horký (2. v kategorii těžcí), Martin Slíva (3. v kategorii těžcí a 3. grandmaster) a Radim Kamenský (3. master). Nejlépe z Čechů se na 6. celkovém místě umístil Petr Kučera jun.
Mistrovství světa skončilo nad očekávání velice dobře, závodníci se u nás cítili opravdu skvěle. Všem organizátorům patří velké díky. Vše klapalo bez problémů a v pohodě. Také sekretář Ceri Williams ve své ukončovací řeči pochválil organizaci a průběh závodu a neváhal by u nás uspořádat podobný podnik znovu.

   Všem sportovcům gratulujeme a přejeme, aÅ¥ jim to na příštím MS vyjde ještě lépe.

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..