Chiemsee – Češi na stupních vítězů

chiemsee2015 První říjnový víkend se tradičně koná trojice závodů na německém Chiemsee. V pátek 2.10.2015 začal Bavarian Master Cup pro třídu raceboard a také Jugendmeisterschaft neboli německý Super Cup pro třídu Bic Techno 293. V mastrech se sešlo 34 závodníků a v mládeži bylo 18 účastníků.

Začalo se závodit v pátek odpoledne, když se vítr ustálil na 4-5 m/s z východního směru. Proběhly celkem tři solidní rozjížďky, ve kterých se na předních pozicích střídal Radim Kamenský s místním šampiónem Frankem Spottelem. K tomu jim ze Slovenska sekundoval Marcel Heško. Radimovi se nakonec podařilo vždy zvítězit.

V sobotu následoval další závod – Chiemsee Insel Marathon. Tento rok byla vzkříšena třída tandem, do které se přihlásilo celkem 8 dvojic. K tomu se na start dostavilo dalších 60 soutěžících na "běžných" jednoplachtových prknech, tedy na raceboardech, Bic Techno a také samozřejmě na různých podlouhlých speciálech typu "kudla" v otevřené třídě. Bylo krásné slunečné počasí, ale vál bohužel jen slabý proměnlivý vítr okolo 3m/s. Na konci ostrova Fraueninsel se vítr překvapivě otočil o 180°. Do cíle se jako první na dlouhém plováku s velkou plachtou  dostal Dick Hoekstra – surferská legenda z Holandska. Na 3. a 4. místě dojeli Radim Kamenský a Jakub Slíva. Nejrychlejším trvalo objetí ostrovů kolem 1h 40 minut. Poslední borci dojížděli takřka po 4 hodinách, což už byl výkon opravdu maratónský.

V neděli byla zatažená obloha a startovat se začalo po 10. hodině. Podle předpovědi byl očekáván vítr 3-6 m/s. Ze začátku to tak i vypadalo. Zhruba na začátku kanálu na severu ostrovu Herreninsel se ale vítr nečekaně rozfoukal až na 8 m/s. Chiemsee překvapilo a zkomplikovalo to jízdu zejména závodníkům s vratkými dlouhými plováky v otevřené třídě. Naopak surfeři s raceboardy byly v té chvíli “na koni” a postupovali vpřed. Za rohem ostrova Fraueninsel se pak vítr na velké ploše rozběhl až na 10 m/s. Této výhody Radim dokonale využil a zvítězil. Na skvělém 4. místě dojel Jakub a to i přes to, že testoval novou plachtu a vyskákaly mu všechny cambery.

Vyhlašování vítězů by se dalo popsat jako Československý úspěch. Putovní pohár Chiemsee Insel Marathonu získal Radim Kamenský. Na druhé příčce dojel Martin Potucký ze Slovenska a bronzovou pozici obsadil Jakub Slíva. Radim je dlouholetým účastníkem závodu a při vyhlašování se zmínil: “Na podvacáté to konečně vyšlo!!!”

Závody na Chiemsee opět nezklamaly a ještě překvapily, že i na Chiemsee může foukat silný vítr. V klubu panuje velmi přátelská atmosféra a po mnoha letech se zde potkávají všichni jako staří známí. Setkávají se zde závodníci z mnoha zemí – Německa, Holandska, Česka, Slovenska, Švýcarska, Rakouska, Itálie a nově i Maďarska. Organizátoři jsou rádi, že se počty startujících zvyšují a pohled při hromadném startu připomněl doby, kdy kolem ostrovů jezdilo přes 100 závodníků.

Mimo jiné – mladým závodníkům Bic Techno z Chiemsee se prý líbila návštěva Nových Mlýnů na českém Supercupu a již při cestě domů u trenérů žadonili “příští rok pojedeme zas”. V roce 2016 by také chtěli přijet k nám do Čech a společně si zatrénovat. Doufejme, že se za rok na německém Supercupu objeví i naši mladí závodníci z Čech, abychom jim jejich přízeň oplatili.

Pavel Kamenský

Stránka závodu – výsledky a fotogalerie

Další fotky již brzy

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..