Vodní start

Jak na to, když nechci stále vytahovat plachtu z vody za provaz anebo to není možné.

Musí samozřejmě foukat vítr, aspoň 5 metrů.

  1. Plaváním si srovnejte cajk a sebe podle obr. 1, to znamená přední rukou se přidržujte konce prkna (poutek) a zadní rukou chytněte zespoda ráhno.
  2. Zadní rukou táhněte plachtu k sobě (proti větru) a trošku nahoru, tak aby se stěžeň vynořil z vody (nahoru zvedejte jen  málo, je to zbytečná práce, kterou za vás udělá vítr až se dostane pod plachtu).
  3. Jakmile se mezi stěžněm a hladinou udělá mezera asi 30 cm, se vítr dostane pod plachtu a vyzvedne ji nad hladinu, rovnoběžně s vodní hladinou. Vy přestaňte tahat nahoru ale jen k sobě (proti větru).
  4. Plavte trochu dopředu a k návětrný straně prkna (obr. 2). Stále táhnete plachtu za sebou a ve stejné výšce těsně nad hladinou, vítr by vám jí měl už celou vyzvednout z vody.
  5. Srovnejte si přední rukou prkno tak, aby bylo bokem k větru, nebo spíš špičkou prkna trochu po větru.
  6. Přední rukou přehrábněte z plováku na ráhno, plachtu přesuňte nad sebe a zadní rukou uchopte ráhno vzadu (obr. 3).
  7. Zadní nohu dejte na prkno a trochu víc nadzvedněte plachtu. Ta naberte vítr a začne vás zvedat. Dejte na plovák i přední nohu a snažte se udržet směr plováku bokem na vítr. Plovák se vám nesmí vyostřit špičkou plováku proti větru. Až vás vítr vytáhne nahoru tak jen povolte zadní ruku (trochu nechat plachtu vyvlát) aby jste zabránili katapultu.
  8. Jestli vás nevytáhla, tak máte malou plachtu nebo málo fouká. Můžete zkusit akorát kopat přední nohou ve vodě a ještě se pokusit zapumpovat plachtou. Pomůže i pokrčení nohou (snížení těžiště), když vás plachta zvedá z vody.
  9. Jestli vás to nevytáhlo ani teď, tak hoďte plachtu do vody, vylezte na prkno a vytáhněte jí za provaz.

Ze začátku nejspíš vůbec nedostanete plachtu z vody. V tom případě vám může pomoct prkno. Nastavte si uchycení plachty v prkně úplně dopředu a výšku ráhna úplně dolu, takže půjde ve vodě konec prkna narvat poutkama pod předek ráhna (obr. 4). Zadní rukou držíte ráhno zespoda a přední ruka ponoří záď plováku pod předek ráhna. Když se záď prkna vynoří, vytlačí ráhno i s plachtou krásně z vody. Pak už jen pokračujte v bodě 5. Ničí se tím ale povrch ráhna, takže po pár pokusech se jí stejně budete muset naučit vytáhnout normálně. Taky vám hodně pomůže plovací vesta.

 

A.V.

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..